Gong Fu Cha theeceremonie

In 2017 heeft stichting ‘ZaaiGoed’ Liselore, van LiLo Keramiek uitgenodigd om een theeset te ontwerpen en te maken. Stiching Zaaigoed neemt ouderen met Alzheimer of een zintuigelijke beperking mee op een ontdekkingsreis waarbij de verschillende zintuigen geprikkeld worden. Dit doen zij door middel van een Zintuigentuin die is aangelegd in Haarlem Noord. Dit heeft duidelijk gemaakt dat door aandacht en de juiste prikkels, ouderen (met dementie) tot veel meer in staat zijn dan we denken. En tot heel diverse, mooie, persoonlijke ontmoetingen en tastbare dingen leidt! Ieder jaar wordt in dit kader een kunstenaar uitgenodigd om geïnspireerd door en met de ouderen een kunstproject tot stand te brengen.

Thee drinken zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten en nodigt uit tot het vertellen van verhalen. Liselore vond de Gong Fu Cha theeceremonie een mooi uitgangspunt hiervoor. Dit oude Chinese ritueel zorgt ervoor dat de zintuigen een voor een geactiveerd worden. Door de warmte van het kopje in je handen, de geur van de thee, de kleur van de thee, het geluid van het inschenken en het geritsel van de theeblaadjes. En niet in de laatste plaats door de smaak van de thee.

Liselore heeft de theeset zo ontworpen dat de deelnemers zich bewust worden hoe dementie het leven van de patiënt en de omgeving steeds meer beïnvloed. In het begin zorgt de ziekte vooral voor kleine ergernissen. Als de ziekte heviger wordt, wordt het leven steeds ingewikkelder en zwaarder. Liselore heeft kleine gaatjes in de porseleinen kopjes gemaakt met dingen die zij, samen met de ouderen, in de zintuigentuin heeft gevonden. Dit staat symbool voor de ontwikkeling van de ziekte, maar ook voor de gaatjes die in steeds grotere mate zichtbaar worden als je naar het brein van de zieke kijkt op een röntgenfoto. De eerste kopjes hebben nog kleine gaatjes wat het drinken wat lastiger maakt, maar niet onmogelijk. De laatste kopjes vertonen veel meer gaatjes en breuken waardoor je er niet meer uit kunt drinken. Dit toont de donkere zijde van de ziekte.

Na 3 seizoenen samen met de ouderen aan dit project te hebben gewerkt, heeft Liselore een aantal thee ceremonies georganiseerd. In plaats van thee, gebruikte ze kruiden uit de verschillende zintuigenbedden uit de tuin. Tijdens de ceremonies werden veel mooie verhalen gedeeld over zowel het ervaren van je zintuigen als over dementie. Tijdens de laatste ceremonie, bij Galerie SPW 59 in Haarlem, is de theeset geveild. De opbrengst kwam ten goede aan stichting Zaaigoed.