Ik ben Liselore. Ik ben LiLo Keramiek, maar zou dat niet kunnen zonder de hulp van mijn assistenten Lonneke, Lottie, Sanne en stagiaire Eliza van de St. Martins University in het Verenigd Koninkrijk. Ik ben de ontwerper van het product en draai de meeste vormen. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Lonneke en Lottie assisteren met steeds meer draaiwerk, afdraaien en glazuren. Sanne is mijn office manager en staat op zaterdag in de winkel.

In 2011 heb ik de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda afgerond. Hier heb ik de technische basis gelegd van dit prachtige vak. Voor die tijd heb ik de Hoge Hotelschool in Maastricht afgerond. Mijn stages tijdens deze opleiding hebben mijn stijl bepaald. Mijn liefde voor Aziatische keramiek komt duidelijk terug in mijn werk. Mijn tijd aan de Design Academy in Eindhoven helpt me bij mijn ontwerpproces en bij de conceptuele benadering van kunstprojecten. Als voormalig kok geniet ik erg van de synergie tussen mijn servies en de mooie gerechten die erop gecreëerd worden.

Mijn werk

Mijn handgedraaide stukken zitten tussen traditionele keramiek en Dutch Design in. Het is modern, strak en heel dun gedraaid. Alles is van steengoed gemaakt. Dat betekent dat het hoger gestookt is (op 1260 graden Celsius) dan bijvoorbeeld aardewerk. Hierdoor is het veel sterker en is het niet meer poreus.

De Hemisphere collectie is gemaakt van witte steengoed klei. Haarlem staat bekend om zijn prachtige Hollandse luchten. Bij het bedenken en maken van mijn glazuren heb ik me laten inspireren door de kleuren van de lucht onder verschillende weersomstandigheden. Van zonsopgang, onweer, ochtendmist, tot de lucht na een verfrissende zomerbui.

De Chawan collectie is geïnspireerd door de Japanse chawan, waar matcha thee uit gedronken wordt. Ik was zo verliefd op de vorm van de chawan dat ik hier het ontwerp van een heel servies op gebaseerd heb. Ik maak bij deze collectie gebruik van gekleurde soorten steengoed klei waarbij ik de buitenkant niet of slechts deels glazuur. Ik benadruk de draailijnen ook extra waardoor er een spannende schaduwwerking ontstaat. De glazuren vormen door hun kleur of glans voor een subtiel contrast met de klei. De gekleurde klei zorgt er bovendien voor dat de kleur van de glazuur verandert, waardoor er eenheid ontstaat tussen de klei en de glazuur.

Al mijn vormen zijn gemaakt om op dagelijkse basis te koesteren. Ze vallen mooi in de palmen van je handen en hebben daarom ook, op een uitzondering na, geen oren. Doordat het dun gedraaid is, is het heel licht en elegant, te vergelijken met de kwaliteit van goed glaswerk. Omdat het steengoed is, kan alles in de afwasmachine, oven en magnetron. De glazuren zijn getest op voedselveiligheid.